Minister Van Eenzaamheid

In het Verenigd Koninkrijk heeft T May onlangs een ‘minister van eenzaamheid’ uitgeroepen. Spreekt dat niet tot de verbeelding? Natuurlijk niet goed, dat de  eenzaamheid zo groot zou zijn daar. Zou een minister dit kunnen oplossen dan? En trouwens, we moeten de boot niet nemen om vereenzaming (niet) te zien. Ook in België is dit een probleem.

…In Brugge zijn vorige week drie dagen op rij mensen dood aangetroffen in hun huis. Gewoon gestorven. En omdat ze zo eenzaam leefden werd hun dood door niemand opgemerkt… (DS 2/8/2017)

In de reeks ‘beroepsgeheim’ stond op 18 september 2018 het verhaal van een lijkschouwer. Vies. Maar interessant. Zo’n onzichtbare maar cruciale beroepen. Een frappante zin uit het artikel: ‘enkel aan de dood van een kind wen je nooit’. 

Sommige mensen maken er hun beroep van. Andere poëzie. U kent misschien Maarten Inghels wel? Voormalig stadsdichter van Antwerpen. Hij is de creator van ‘de eenzame uitvaart’. Een project waarbij de vereenzaamde gestorvene een gedicht krijgt op zijn/haar uitvaart.

Wat is eenzaamheid eigenlijk? Hoe sluipt ze in onze levens? Is het iets dat vandaag meer voorkomt dan vroeger? Waarom is alleen zijn niet per sé eenzaamheid? Wat moet er anders?

wordt vervolgd op volgende GRONDWERK …

 

IMG_0075

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s