GRONDWERK in De Morgen

Op dinsdag 18 april verscheen er een interview in De Morgen. Hieronder het volledige artikel door Lotte Beckers.

foto de morgenVoor 250 gram eten mag u de sociale stad in

Drie dagen lang verrijst in Vooruit een sociale stad. Kunstenaarscollectief Lucinda Ra praat er onder de naam Grondwerk over de vondelingenschuif en de vergrijzing, creëert kunst, acteert en kookt. ‘We brengen feiten en poëzie samen.’ Uw bijdrage: 250 gram voedsel.

Hoe moeten we Grondwerk eigenlijk omschrijven? Er wordt een documentaire theatervoorstelling over de Gentse Rabottorens getoond, aan beeldende kunst gewerkt, presentaties gehouden en gedebatteerd. Er wordt gekookt voor de bezoekers en muziek gemaakt. En dat allemaal zonder pauzes en in één ruimte, in de nok van de Vooruit.

“Noem het een atelier”, suggereert theatermaker Barbara Claes. 72 uur lang creëert het collectief Lucinda Ra in de Domzaal zijn eigen stad. Een favela waar de cyclus van leven en dood in de welvaartsstaat wordt onderzocht. Op vrijdagavond draait alles rond het kind: er komt bijvoorbeeld een gezinswetenschapper praten en er wordt verteld over de vondelingenschuif. Zaterdag gaat het over wonen en werken en op zondag buigt het collectief zich over de vergrijzing en de gevolgen daarvan op de huurmarkt.

Lucinda Ra, dat is een los-vast collectief van theatermakers, muzikanten, en beeldend kunstenaars. Altijd met twee voeten stevig in de wereld. Ze verbleven al in de kinderafdeling van het Psychiatrisch Centrum Guislain voor het Fioretti Project en puurden daar een voorstelling uit, ze vatten post in de Rabottorens die beetje bij beetje leegliepen door de nakende sloop. Grondwerk is een logische uitloper van dat verleden. Een gelegenheid om overschotten aan ideeën een plek te geven. “Bij Fioretti leerden we kinderen en pubers kennen”, zegt dramaturg Bart Capelle. “Na verloop van tijd ontmoet je soms ook hun ouders, die evengoed uit het Rabot hadden kunnen komen. Die verbanden willen we hier tonen.” Of neem nu die vondelingenschuif, te vinden in de Borgerhoutse Helmstraat. Stefanie Claes – zus van Barbara – woont er twee straten vandaan, was nieuwsgierig en stapte er op een dag binnen. De associaties met Lucinda Ra en Grondwerk lagen voor de hand: armoede, kinderen, wonen. “Wonen is een thema dat bij ons vaak terugkomt. Voor sommige baby’s is die vondelingenschuif de eerste plek waar ze wonen”, stelt Claes.

Capelle: “Met Grondwerk wil ik onder andere een punt maken over het idee dat je zelf verantwoordelijk bent als het niet goed gaat, dat je dan maar wat beter je best moet doen. Maar wie pech heeft, ziet zijn mogelijkheden beperkt. Als je te vondeling wordt gelegd, bepaalt dat mee je biografie.” Wil Lucinda Ra op deze driedaagse hierover vragen opwerpen of worden hier net antwoorden geboden? Beide, stellen ze. “Alleszins is de vorm ook belangrijk”, benadrukt Stefanie. “Door alles in één ruimte te duwen, willen we een ervaring creëren. Grondwerk is meer dan zomaar een debatavond.” Of zoals Bart Capelle het stelt: “We willen feitelijkheid en poëzie samen brengen.”

Betalen met voedsel

Hij legt uit dat ze in Brugge ooit een lezing over gezinsdrama’s organiseerde, en dat Stefanie Claes samen met Bernard Van Eeghem toen ook live een schilderij maakte. “Die twee activiteiten stonden mooi na elkaar geprogrammeerd, maar Stefanie en Bernard zijn tijdens de lezing gewoon blijven werken. Het is iets bijzonder om een presentatie te volgen terwijl er een groot schilderwerk ontstaat. Zo overstijg je het moment.” Het scenario is daarom eerder een draaiboek. “Hoe vloeien de verschillende elementen in elkaar over en wat kunnen ze aan elkaar geven?” Soms zal het heel theatraal zijn, soms zal het subtiel zijn. Barbara: “Als iemand hier kookt dan kan die persoon ook even een personage zijn. Het hangt er maar van af hoe je naar de dingen kijkt.” Oh ja, over dat eten. Wie op bezoek wil in deze sociale stad moet niet langs de geldautomaat, maar betaalt met 250 gram voedsel. Alles kan, behalve vlees, vis en alcohol. “Met dat eten wordt gekookt, het is een manier om iets terug te geven aan onze bezoekers, de mensen die komen spreken: samen aan tafel, elkaar ontmoeten.”

Grondwerk, van vrijdag 21 tot zondag 23 april in de Domzaal van Vooruit

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s