HET BEEST MET DE STAART

Animatie_het_kind

Er was eens een vondeling.

Het pasgeboren kind dat alleen op de wereld ligt.

Moeder is weg. Vader is weg. Anderen zijn weg.

Het kind heeft per definitie geen verleden. Enkel een grote lange toekomst. Dat is het beest dat vooral uit staart bestaat. In de middeleeuwen werden ouders van kinderen die te vondeling werden gelegd, twaalf dagen op het schavot tentoongesteld. Daarna werden ze uit de stad verbannen. De vondeling zelf werd op de arm van een dienaar van de armenkamer (het toenmalige OCMW) rondgedragen en getoond. Dit begeleid door stadstrompetters. Was het leven ooit uitbundiger?

Vandaag wordt er voor een vondeling discreet een thuis gezocht. Zonder trompetten. Met veel papierwerk, wetten, procedures, controles. Meestal gebeurt dit allemaal zo stil dat we niet goed weten wat er allemaal gaande is met de kinderen alleen op de wereld. Onze sociale uitlaatklep is naar binnen gedraaid. Is de wereld van vandaag te stil met haar grote democratische bek?

Wie weet eigenlijk hoe strafbaar het is om ergens een pasgeboren kind neer te leggen en weg te lopen? ‘Het zal wel zeker’ roepen de kleurrijke gezinnetjes die niet onbemiddeld zijn in hun gemak. Is het strafbaar als we een kind veilig in de schuif leggen? Is de vader van de vondeling wettelijk ook in fout als die al na de zaadlozing van de aardbol is verdwenen? Wie weet hoeveel vondelingen er per jaar zijn in België? Hoeveel zijn er ooit al in de vondelingenschuif gelegd? Is er iemand die dat weet? Wie weet hoe die schuif in zijn werk gaat? Wie weet of er iemand weet waarom de kindjes daar belanden? Wie kan zich inleven in de moeder die niet voor haar kindje kan zorgen? Wie weet hoe dat moet voelen? Wie weet het? Wie weet of we in een kliniek anoniem kunnen bevallen? Ik weet dat: neen, in een kliniek kan je niet anoniem bevallen. In Frankrijk kan dat wel. Wie kent de voor- en nadelen van een anonieme bevalling? En wat met het recht om je ouders te kennen, je verleden? Maar wat is prioriteit op het tijdstip van de uitdrijving? Het beest met de staart dat toekomst heet of een moeder in nood op dat ene moment? Schoften van politiekers en trutten van het gemak zijn tegen de vondelingenschuif. Tegen de veiligheid van de Kleine (want zo heet de vondeling met zijn of haar achternaam: De Kleine). Een vondelingenschuif zou volgens de tegenstand de drempel verlagen om je kind erin te leggen. Haha. De tegenstand zou iets moeten lezen en te weten komen over de werking van hormonen die ons op een natuurlijke manier erg hechten aan het kind. Gelijk secondelijm. Zomaar en lichtzinnig zal het heus niet gebeuren, die kleine bij het leeggoed zetten. De drempel blijft stabiel. Een kind is geen voorwerpje dat we pampers omwikkelen en moeder voederen. En mensen die dat wel zo zien hebben misschien veel baat bij een oplossing als de schuif. Moeten we ons niet afvragen waaròm mensen hun kleinste niet willen? In mijn ogen is dat iets van alle tijden: de kindjes die geen grotemensenhanden rond zich kunnen hebben. De kindjes die niet meer worden vastgenomen. Het is iets oermenselijk, de voortplanting. Ook de ongewilde voortplanting is iets menselijk. Het is realiteit. Onze wereld moet ervoor zorgen dat de vondeling veilig wordt gelegd en niet in de vuilbak.

Gelukkig blijft er geschiedenis plakken: ooit waren er veel vondelingenschuiven in Europa. De (enige) schuif van vandaag bevind zich in Antwerpen. In de Helmstraat. Ze is pas in het jaar 2000 geopend door vzw Moeders Voor Moeders, op eigen initiatief. De eeuwenoude vondeling die morgen kan geboren worden kan daar een deken krijgen. In de oerschuif. Zonder trompetten.

De tijden zijn veranderd maar de kinderen niet.

De handleiding is simpel.

1: Trek het luik open

2: Leg uw kindje in het bedje en dek het warm toe

3: Neem de omslag met kenteken en bijbehorende informatie mee. U vindt er contactgegevens, uitleg over wat er met uw kindje zal gebeuren en een kenteken dat u bevestigt als diegene die het kindje achterliet. U kan steeds anoniem contact opnemen. U kan gedurende 6 maanden terugkeren op uw beslissing.

4: Bij het openen van het luik treedt het stil alarm in werking. Binnen de 15 minuten is er een medewerker bij uw kindje.

5: Een dokter wordt onmiddellijk verwittigd. Deze zal uw kindje onderzoeken. Indien nodig wordt uw kind naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht.

Een vondelingenschuif is een sociale uitvinding die eeuwen oud is. In de veertiende eeuw bestonden ze in meerdere steden en naargelang armoe en crisis waren er veel vondelingen of minder bij welvarende tijden. De laatste zestien zijn er negen kinderen in de schuif gelegd.

Stefanie Claes

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s